iDEAL-betalingen aanbieden in webshop

      Reacties uitgeschakeld voor iDEAL-betalingen aanbieden in webshop

iDEAL met jouw webshop

Ideale betalingsmethode

Steeds meer mensen maken gebruik van online webshops, in plaats van een bezoekje te brengen aan een fysieke winkel. Dagelijks zelfs. Dit heeft uiteraard gevolgen gehad voor de manier waarop mensen hun aankoop zijn gaan betalen. Papieren facturen zijn tegenwoordig een uitzondering op de regel: men betaalt over het algemeen direct na afhandeling van de aankoop via een online betaalmethode. In Nederland is dat vrijwel altijd iDEAL. Met behulp van iDEAL worden betalingen snel en eenvoudig afgerond. Bovendien draagt het bij aan de klantvriendelijkheid van bijvoorbeeld webshops en een eenvoudiger management van betaalprocessen. Er vindt verkeer plaats tussen de consument, verlener van producten en/of diensten en de bank, stuk voor stuk online. Webshops maken gretig gebruik van deze betaalmethode die haar oorsprong in Nederland vond.

Gebruik maken van iDEAL

In 2005 werd iDEAL opgericht door Currence, een bedrijf dat zich bezighoudt met nationale collectieve betaalproducten en betalingsverkeer in Nederland. Tot dat moment was er nog geen universeel geaccepteerde online betaalmethoden zonder hoge transactiekosten. Met de komst van iDEAL veranderde dit. Een groot aantal Nederlandse banken maakt gebruik van iDEAL. Consumenten kunnen zonder zich ervoor aan te melden gebruik maken van iDEAL. Hoewel dit over het algemeen niet het geval is, kan het af en toe voorkomen dat webwinkels een extra vergoeding vragen voor een betaling via iDEAL. Ook banken brengen wel eens een vergoeding in rekening. De variabele kosten die ermee gepaard gaan verschillen per bank.

Zodra online verkopers een contract hebben afgesloten met iDEAL, kunnen ze gebruik maken van dit betaalsysteem. Ook kan een intermediair worden ingeschakeld, een payment service provider. Buckaroo is zo’n PSP. Een organisatie zal altijd duidelijk op haar website hebben staan indien zij gebruik maakt van iDEAL. Na afhandeling van de bestelling word je als consument doorverwezen naar iDEAL. Vervolgens kun je de bank kiezen waarmee je deze betaling wilt afronden. De gegevens van de begunstigde en het openstaande bedrag zijn al ingevuld, wat de afwikkeling zeer eenvoudig maakt. Er komt geen papierwerk aan te pas: alles gebeurt online én snel. Na enkele muisklikken en de vereiste verifiëring ben je klaar met de betaling en is je aankoop voltooid.

Webshops

Webshops zijn online platformen waar diensten en producten kunnen worden aangeschaft. E-commerce is pas sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw op het internet terug te vinden en heeft sindsdien een enorme groei doorgemaakt. Met name door de oprichting van bedrijven als Amazon en eBay in de Verenigde Staten zijn online bestellingen in de loop der jaren dagelijkse kost geworden. Zo ook in Nederland. Om transacties goedkoper, sneller en eenvoudiger te laten verlopen, maken veel webshops gebruik van iDEAL. Daarnaast wordt deze dienst door hen aangeboden ten behoeve van de klantvriendelijkheid en een flinke afname van administratieve werkzaamheden en kosten. Zoals bekend wordt er regelmatig gebruik gemaakt van een payment service provider. Wanneer een webshop van de diensten van een dergelijke PSP gebruik maakt, gaat het gehele management over de afhandeling van betalingen aan de organisatie voorbij, waarmee veel kosten en moeite worden gespaard.