Een warmtepomp is een interessant stuk techniek dat ruimtes kan verwarmen op een veel zuinigere manier dan bijvoorbeeld een CV ketel. Er zijn maar weinig apparaten zo zuinig als de warmtepomp. Dat komt omdat de warmtepomp geen gas verbrandt om te verwarmen maar door middel van een speciale vloeistof, een zogeheten koudemiddel. Dit is een vloeistof met de speciale karakteristiek dat het al op heel lage temperatuur kookt en verdampt. Maar hoe werkt een warmtepomp eigenlijk precies? Hieronder wordt dit uitgelegd aan de hand van een lucht/lucht warmtepomp, maar er zijn nog allerlei andere soorten warmtepompen op de markt.
Het onttrekken van warmte uit de buitenluchtDe buitenlucht wordt ingezogen en loopt dan langs het koudemiddel. Het koudemiddel is zo koud dat het verwarmt door in contact te staan met de lucht. Zelfs tijdens de winter bevat lucht namelijk thermische energie, en dat is nou precies het soort energie dat nodig is om het koudemiddel te verwarmen. Door deze kleine stijging in temperatuur gaat het koudemiddel koken en verdampen. Dan is het klaar om de eerste stap van de warmtepomp te doorlopen.
De compressorDe eerste stap die het koudemiddel doorloopt in de warmtepomp is de compressor. Dit is een speciaal stuk apparatuur dat het koudemiddel samenperst. Daardoor wordt het een stuk warmer. Warm genoeg om de te verwarmen ruimte te verwarmen. Dat is dan ook de volgende stap van de warmtepomp, het verwarmen van de ruimte. Dit gaat niet direct maar loopt via bijvoorbeeld een radiator. In het geval van de lucht/lucht warmtepomp wordt gebruik gemaakt van een luchtblazer.
De condensatorDe volgende stap in de warmtepomp is de condensator. Dit is een speciaal stuk apparatuur dat het koudemiddel laat afkoelen tot het weer een vloeistof wordt. Deze vloeistof loopt dan langs een expansievat. Dan is het weer koud genoeg om warmte te onttrekken aan de lucht, en zo is dan de gehele cyclus doorlopen.
|