Knaapfashion
Image default
Business / Consumer Goods and Services

Een virus of desastreuse software? Gelukkig is er systeemherstel

Soms kan het voorkomen dat er iets met je computer gebeurt. Een virus heeft zijn weg naar jouw pc gevonden bijvoorbeeld of software die je hebt geïnstalleerd blijkt niet helemaal zuiver te zijn. In dat geval is het handig als je Systeemherstel hebt ingeschakeld in Windows 10. Met Systeemherstel is het namelijk mogelijk Windows terug te zetten naar een eerder gemaakt herstelpunt. Een punt waarop je computer nog niet ‘beschadigd’ was.

Systeemherstel inschakelen

Systeemherstel is niet standaard ingeschakeld in Windows 10. Om dit wel in te schakelen ga je eerst naar het Configuratiescherm op je computer. Klik op het vergrootglas-symbool in de taakbalk en typ Configuratiescherm. Selecteer vervolgens de juiste app. Wanneer het Configuratiescherm wordt geopend kies je voor ‘De status van uw computer controleren‘ (onder Systeem en beveiliging) en vervolgens voor ‘Herstel‘. Via ‘Systeemherstel configureren‘ kun je Systeemgherstel aanzetten. Na je keuze hiervoor zal een nieuw venster genaamd Systeemeigenschappen zich openen.

In het venster Systeemeigenschappen selecteer je het tabblad ‘Systeembeveiliging‘ en ‘Systeemherstel‘. Systeemherstel kan per partitie worden geactiveerd, maar het is vooral van belang dat systeemherstel voor de Windows-partitie is ingeschakeld. Na het inschakelen kun je via de knop ‘Maken‘ direct een herstelpunt aanmaken, zodat systeemwijzigingen vanaf dat moment altijd weer ongedaan gemaakt kunnen worden. De herstelgegevens worden na het inschakelen per partitie apart opgeslagen in de verborgen systeemmap System Volume Information.

In plaats van Systeemherstel kun je ook gebruikmaken van een syteem back-up. Indien je een volledige systeemback-up maakt, is het raadzaam eerst Systeemherstel af te sluiten en de verborgen systeemmap System Volume Information te legen. Systeemherstelpunten aanmaken gebruikt namelijk behoorlijk wat ruimte.

Systeemherstel gebruiken

Systeemherstelpunten zijn aangemaakt om problemen met virussen, malware en dergelijke op te lossen. Soms kan hiermee zelfs een nieuwe installatie voorkomen worden. Indien het nodig is, kunnen de systeemherstelpunten via het ‘Configuratiescherm‘, ‘Herstel‘ en ‘Systeemherstel starten‘ op elk gewenst moment worden teruggezet.

Toch blijvende problemen?

Mocht Systeemherstel niet afdoende zijn en virussen of iets dergelijks je computer blijven bedreigen, schakel dan een deskundige in om je verder te helpen. Hij of zij is vaak beter in staat de oorzaak van je probleem te lokaliseren en een oplossing aan te dragen. Virussen en malware dienen namelijk van je computer verwijderd te worden. Soms is hiervoor een compleet nieuwe installatie nodig. Ben je niet zo bedreven hierin, dan kan een specialist in de buurt je zeker verder helpen. Mocht er op een of andere manier schade aan de hardware van je computer hebben plaatsgevonden, dan kan een specialist, bijvoorbeeld mac reparatie Rotterdam, de specifieke hardware gemakkelijk vervangen. 

https://www.pcrefresh.com/contact/rotterdam/mac-reparatie-rotterdam/