Knaapfashion
Image default
Bedrijven

Mode is onverwoestbaar

Mode is zou oud als de mensheid, zo vallen er op grotschilderingen al afbeeldingen van sieraden en kleurige kledij te bewonderen. Volgens de beroemde modefotograaf Cecil Beaton is mode onverwoestbaar. Hij onderstreepte deze uitspraak door het maken van een foto van een elegant gekleed model die poseerde voor een gebombardeerd gebouw in 1941 tijdens WOII.

Het was weliswaar enigszins provocerend, maar het drukt tevens hoop uit. Schoonheid is sterker dan destructie zo lijkt de fotograaf te willen uitdrukken. Mode is onverwoestbaar omdat het een menselijke behoefte vervult. We willen ons onderscheiden en onszelf uitdrukken via kleding.

Mode en samenleving

Mode staat niet los van de samenleving maar is een onderdeel hiervan. Zo drukt bijvoorbeeld het Deense modemerk Just Female met hun collectie van 2021 getiteld No Gravity hoop in bange dagen uit. Het is opwindende kleding waarbij grenzeloosheid het principe lijkt. Er wordt in ieder geval gezocht naar een nieuwe identiteit.

Er is namelijk gekeken naar de zaken waar we niks over weten, namelijk de ruimte die het universum vormgeeft. Wel is zeker dat de kosmos altijd groeit. De kleding die ontworpen is heeft dan ook als bijkomstigheid dat het veelzijdig is. Het is veelzijdig in de combinatie met andere kleding en het is veelzijdig in de manier waarop je de kleding kunt dragen. 

Combinatie kleding

Als drager word je tevens ontwerper door de mogelijkheid tot combinatie die de kleding biedt. Zo geef je zelf je richting aan, zo is de gedachte achter de ontwerpen. Er moet volgens het merk minder kleding worden geproduceerd en geconsumeerd. Daarom wordt er gekozen voor kwaliteit en duurzaamheid van de kleding. Kledij en drager vormen een eenheid.

Het in 2013 opgerichte YAS, dat ook uit Denemarken afkomstig is, biedt eveneens veelzijdige kleding aan. Er is plaats voor alledaagse kleding, extravagante feestuitdossingen, gewaagde styling, klassiek en moderne outfits.

De visie van het merk is om kleding van hoge kwaliteit aan vrouwen die uniek en individueel willen zijn aan te bieden. Hierbij ligt de focus op de behoeften die de vrouwen hebben en daarom willen ze inspiratie bieden.

Betaalbare mode

Ondanks deze standaard is het betaalbare mode waarbij de nadruk ook op duurzaamheid ligt. Zo zijn er kleren met prints en veelkleurige kleding. Waarbij de prints vaak met de hand getekend zijn. Hierin uit zich de creativiteit.

YAS is een onderdeel van de BESTSELLER-familie waarbij er gestreefd wordt naar het maken van een duurzame toekomst. Zo houden ze zich bezig met maatschappelijk werk, chemisch beheer en het gebruik van duurzame materialen. Meer dan de helft van hun huidige collectie is duurzaam en ze werken dagelijks om dit nog groter te maken.

Zo blijkt dat de mode echt onverwoestbaar is en hoop biedt wanneer zaken onzeker worden. Deze Deense merken geven richting aan de wens tot duurzaamheid gecombineerd met vrouwelijke individualiteit. Cecil Beaton zou er trots op geweest zijn. De mode blijkt zichzelf opnieuw uit te vinden.

 

https://web-wings.nl/