Knaapfashion
Image default
Business / Consumer Goods and Services

Wat je moet weten over kunstmest en ruwvoer

Kunstmest

Kunstmest wordt gedefinieerd als elk anorganisch materiaal van geheel of gedeeltelijk synthetische oorsprong die aan de bodem wordt toegevoegd om plantengroei te stimuleren. Veel kunstmeststoffen bevatten zuren, zoals zwavelzuur en zoutzuur, die de zuurgraad van de bodem verhogen, en de groei van planten verstoren.

In het algemeen bevat gezonde grond voldoende stikstofbevestigingsbacteriën  om aan de behoeften van groeiende planten te voldoen. Echter, door voortdurend gebruik van chemische meststoffen kunnen deze bacteriën vernietigd worden. Bovendien kunnen chemische meststoffen de gezondheid van de planten beïnvloeden. Bijvoorbeeld, citrus bomen hebben de neiging om vruchten te leveren die lager zijn in vitamine C wanneer ze worden behandeld met hoge stikstofmeststof. Zwam- en bacteriële ziekten ontstaan door gebrek aan sporenelementen in de bodem die regelmatig met chemische meststoffen wordt gedoseerd. Dit gebrek aan vitale micronutriënten kan over het algemeen worden toegeschreven aan het gebruik van chemische meststoffen.

De voedingswaarde van voedergewassen kan een enorme invloed hebben op de voortplantingsprestaties van vee. Hoewel reproductief falen door verschillende redenen kunnen optreden, zijn management en het milieu vaak belangrijke bijdragende factoren. Een deel van het milieu en het beheer van elk dier is voeding.

Ruwvoer

Producenten moeten zich bewust zijn van dagelijkse veranderingen in de voedingsbehoeften van een koe als ze kalveren willen van tenminste 90 procent van de koeien. Bijvoorbeeld, koeien in het laatste deel van de zwangerschap hebben speciale behoeften. Als deze behoeften niet worden voldaan, is reproductie de eerste functie die er onder zal lijden.

Energie is waarschijnlijk de belangrijkste voedingsbron bij de productie van rundveehouderij. Dieren hebben energie nodig om te groeien en het lichaam te laten functioneren. Koeien hebben energie nodig om melkproductie te behouden en zwangerschap te initiëren en te onderhouden. Koolhydraten en vetten zijn de belangrijkste bron van energie in het dieet. Naast een bron van energie zijn koolhydraten bouwblokken voor andere voedingsstoffen. De overmatige energie in een dieet wordt gedeponeerd als vet, wat isolatie en bescherming biedt voor het lichaam.

Energie in het dieet in de vorm van ruwvoer moet voldoen aan de behoeften van de dieren.  De meest economisch en belangrijke functie van de rundvleeskoe. Bovendien stijgen de energiebehoeften aanzienlijk tijdens het laatste deel van de zwangerschap wanneer de koe ook melk produceert.

Lage inname van ruwvoer tijdens zwangerschap van het dier kan resulteren in het volgende:

licht verlaagde geboortegewicht

hogere sterftecijfers bij pasgeboren kalveren

lagere melkproductie

lagere speengewichten

verminderde bevruchtingssnelheden

Eiwit

Proteïne is de tweede beperkende voedingsstof. Het is de belangrijkste bouwsteen van de meeste weefsels. De hoeveelheid ruwe eiwitten in een energiezuinig dieet varieert van 8 tot 12 procent. Als de voedingsenergie niet voldoende is om aan de eisen te voldoen, kan het worden toegekend door de afbraak van lichaamsvet en spierweefsel. Er is echter geen manier om het lichaam te compenseren voor langdurige lage niveaus van voedings eiwit. Daarom kunnen diëten die tekortschieten aan energie, eiwit of beide resulteren in een eiwittekort.

 

https://www.de-heus.nl/kennisbank/waarom-de-heus-zelf-haar-kunstmest-test-312