Knaapfashion
Image default
Afvalverwerking

Duur of toch Duurzaam?

Kleding is er in allerlei soorten, maten, merken, prijzen en materialen. Tegenwoordig zijn veel consumenten bezig met de verduurzaming van kleding. Dit komt doordat de kledingafvalberg in de wereld van een enorme omvang is. Toch moet je als klant nauwlettend zijn als het gaat om duur of duurzaam. Het is net als een duurzaamheidsvergelijker, maar dan voor kleding. Maar hoe vergelijk je duurzaamheid nu precies en welk prijskaartje zit hieraan?

Wat is duurzaam?

Kleding kan als duurzaam worden gezien als het op een milieuvriendelijke wijze gemaakt van materialen die een beperkte negatieve impact hebben op de wereld. Veel kledingbedrijven werken met het MVO (Maatschappelijk verantwoord ondernemen), dit beleid houdt in dat tijdens het ondernemen er gelet is op de gevolgen van de acties voor mens, milieu en de samenleving.

Goedkoop is duurkoop

Duur is relatief en kan per persoon verschillen, dit geldt ook voor kleding. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat kleding dat wat duurder is, beter is van kwaliteit en daarom ook een langere tijd mee zal gaan. Vaak wordt hier ook de uitdrukking goedkoop is duurkoop voor gebruikt. Echter hebben veel duurdere kledingmerken fabrieken staan in landen waarbij duurzaamheid niet zo hoog in het vaandel staat.

Hoe maak je de duurzaamste keuze tijdens het kopen van kleding?

Als je duurzaamheid erg belangrijk vindt, is het essentieel goed vooronderzoek te doen. Waar komt je kleding vandaan, welke stoffen zijn er gebruikt en wat is het standpunt van de verkopende partij. Stoffen zoals bamboe en hennep hebben weinig tot geen pesticiden of meststoffen nodig waardoor het erg duurzame materialen zijn.

Een duurzaam tijdperk

Tegenwoordig leven we in een digitaal tijdperk waarbij er verschillende platformen zijn die de koop en verkoop van duurzame kleding promoten. Zo heb je de online Marketplace Vinted die de gebruikers stimuleert kleding dat je niet meer draagt te verkopen en een tweede leven te geven. Deze duurzame manier van kleding kopen, draagt bij aan een circulaire wereld en vermindert de wereldwijde kledingafvalberg.

Duur en toch duurzaam

Mocht je na het lezen van deze blogs geïnspireerd zijn geraakt om duurzame kleding te kopen, maar je bent niet zo’n fan om dit door middel van kleding te doen dat al gedragen is. Je kunt in het label van verschillende kledingmerken zien welke stoffen je dan koopt. Dure merken zoals Gucci of Louis Vuitton doen steeds meer in hun best als het gaat om verantwoord produceren van kleding. Louis Vuitton verkoopt namelijk sneakers van 90% gerecyclede ecologische materialen wat bijdraagt aan de verduurzaming in de kledingbranche.

https://duurzaamheidsvergelijker.nl/energie/energie-vergelijken