Knaapfashion
Image default
Gezondheid

Koudschuim- en traagschuim matrassen koopgids

Beste koudschuim- en traagschuim matrassen getest

Heb je een nieuw matras nodig? Maar heb je geen idee waar je moet beginnen. 

Geloof me, ik snap het. Het aantal verschillende matrassen is duizelingwekkend. In deze koopgids vergeleken we de beste koudschuim matrassen en traagschuim matrassen van 2021. Veel mensen houden van het zachte van traagschuim, dus je bent in goed gezelschap als je je keuzes hebt beperkt tot deze optie. Een ander populaire matras soort is het koudschuim matras. We gaan beide matrassen in deze koopgids behandelen.

Wat is traagschuim?

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat dit materiaal zou worden gebruikt voor vliegtuigkussens, maar al snel werd ontdekt dat het veel meer mogelijkheden had dan alleen die toepassing. In de jaren tachtig werd het vrijgegeven voor het publieke domein en sindsdien heeft het geleidelijk aan populariteit gewonnen.

Voordelen traagschuim

Dit zijn de grootste voordelen van traagschuim:

  • Traagschuim werkt drukverlagend

  • Traagschuim reageert op uw lichaamswarmte waardoor het zich aanpast aan uw lichaam

  • Zorgt voor een goede doorbloeding en helpt doorligplekken voorkomen

Hoe traagschuim werkt

Veel gebruikers van traagschuim melden dat het een uniek en herkenbaar gevoel heeft. Het vormt zich naar uw lichaam wanneer u de matras samendrukt, waardoor het een uitzonderlijke drukverlichting en ondersteuning biedt, en vooral nuttig is voor mensen die worstelen met pijn en kwalen. Het materiaal vormt zich geleidelijk naar de contouren van uw lichaam, wat betekent dat de matras in wezen aan uw behoeften is aangepast telkens als u op de matras gaat liggen. Als u opstaat, neemt het materiaal zijn oorspronkelijke vorm weer aan en is het klaar voor het volgende gebruik.

Voor wie is een traagschuim geschikt?

Heb je last van gewrichtsklachten? Dan kun je het beste kiezen voor een matras met traagschuim. Je lichaamsdruk wordt namelijk goed verdeeld.

Wat is koudschuim?

Koudschuim of polyurethaanschuim is een veel voorkomend bestanddeel van matrassen. Koudschuim wordt ook wel High Resilience (HR) schuim genoemd omdat het schuim is met een hoge veerkracht. Door de open celstructuur veert koudschuim sneller terug naar zijn oorspronkelijke vorm dan andere schuimsoorten. Door de veerkracht ontstaat er geen kuilvorming bij de heupzone of matras moeheid. Goede koudschuim matrassen bieden zelfs na intensief gebruik goede ondersteuning aan rug en nek en hebben een lange levensduur. 

Een koudschuim matras wordt vaak gebruikt in ziekenhuizen. Alle ziekenhuizen in Nederland gebruiken een koudschuim matras. Koudschuim kan grote gewichtsverschillen compenseren. De matrassen anti-allergeen zijn. Er blijven moeilijk bacteriën en bedwantsen in zitten. 

Voor wie is een koudschuim matras geschikt?

Koudschuim matrassen zijn voor iedereen geschikt, maar in het speciaal voor mensen die het snel te warm hebben in bed, of veel transpireren. Door de veerkrachtige en stugge eigenschappen biedt een koudschuim matras goede ondersteuning aan mensen die meer dan 100 kg wegen.  Ben je iemand die ’s nachts veel zweet? Dan past een koudschuim matras perfect bij je. Het belangrijkste voordeel van dit type materiaal is namelijk dat het heel goed ventileert. Dat houdt je bed ’s nachts lekker koel! Koudschuimmatrassen zijn daarnaast ook heel geschikt als je wat zwaarder bent. Door de stugheid van het materiaal biedt dit matras je veel ondersteuning én is de kans klein dat er kuilvorming ontstaat.

Voordelen koudschuim matras

Koudschuim heeft van nature een open celstructuur. Dit zorgt voor een aantal belangrijke comfort eigenschappen. De open celstructuur zorgt dat het materiaal uitstekend ventileert en vocht goed opneemt. Koudschuim kent een zeer lange levensduur. Kuilvorming komt bij koudschuim dan ook niet voor. 

Nadelen koudschuim

Koudschuim matrassen kennen haast geen nadelen. Het enige nadeel, die men als consument kan ervaren, is het feit dat koudschuim matrassen relatief duurder zijn dan andere matrassen.

Verschil tussen koudschuim en  traagschuim

Het verschil tussen een koudschuim matras en een traagschuim matras is zeker de lig-ervaring. traagschuim past zich nog wat meer aan. Het vormt zich naar het lichaam en zorgt zo voor een uniek gevoel. Draaien en bewegen tijdens de slaap is echter zwaarder dan op een koudschuimmatras. Voor zeer onrustige slapers is het traagsschuimmatras daarom minder geschikt.

Wat is koeler traagschuim of koudschuim?

Traagschuim en koudschuim hebben een open celstructuur. Koudschuim ventileert echter beter dan traagschuim omdat het niet vervormt onder invloed van lichaamswarmte. De cellen blijven open. Traagschuim vervormt echter wel, waardoor de cellen enigszins dichtgedrukt worden en het ventilerend vermogen afneemt.

Waarop let je bij het kopen van een matras?

Als je een matras kunt vinden dat je in de juiste houding houdt en tegelijk geen druk op je lichaam veroorzaakt, heb je een goed matras voor je gevonden. Er zijn nog enkele andere minder belangrijke factoren om op te letten. Ondersteuning: Je wilt dat de matras je van top tot teen in de juiste houding houdt, zodat je niet met rugpijn wakker wordt. Comfort: Je wilt niet dat de matras druk op je lichaam uitoefent, waardoor je gaat woelen en draaien, wat betekent dat je moe wakker wordt. De belangrijkste factor bij het vinden van het juiste matras is een goede ondersteuning. Je hebt het matras nodig om op je lichaam te duwen om je lichaamsgewicht tegen te gaan. Je lichaam is geen rechte lijn. Of je nu op je rug, zij, of buik slaapt, je lichaam heeft rondingen, en een matras moet omhoog komen om de rondingen en bogen van je lichaam te ondersteunen (vergelijkbaar met hoe een goede schoen steun heeft aan de voetboog). Een goed matras zakt een klein beetje naar beneden bij de schouders en heupen en zorgt dat de ruggengraat mooie recht blijft. Als een matras te hard zou zijn, worden de heupen en schouders omhoog geduwd en dan ligt je rug niet recht. Als je te lang in deze houding ligt, kun je met rugpijn wakker worden. Je wilt dat een matras zich naar de vorm van je lichaam vormt om het in zijn neutrale uitlijning te houden.

Hoe test je het comfort van een matras?

Het op een na belangrijkste criterium voor de keuze van de juiste matras is het comfort. Dit wordt ook wel genoemd: drukverlaging. Als een matras te hard is, kan dat druk op je lichaam veroorzaken. Dit snijdt de bloedsomloop af en beknelt zenuwen en zal ervoor zorgen dat je vaak van houding verandert. Dat zijn de twee belangrijkste criteria. Als je een matras vindt dat je in de juiste houding houdt en dat geen druk op je lichaam veroorzaakt, dan heb je een prima matras voor je gevonden. Om het van daaruit beter af te stemmen zijn er nog een paar andere dingen om rekening mee te houden.

https://slaapwijsheid.nl/beste-matras/beste-traagschuim-matras/