Knaapfashion
Image default
Business / Consumer Goods and Services

Externe harde schijf formatteren voor Mac OSX

Heb je weleens dat probleem dat een externe harde schijf die je gebruikt op je Windows computer door je Mac als ‘alleen lezen’ wordt herkend? Dat komt omdat de harde schijf verkeerd geformatteerd is. Mac OSX en Windows geformatteerde schijven zijn namelijk niet altijd compatibel. Als je je schijf wil formatteren voor OSX kan je er echter voor kiezen om hem alleen met Mac compatibel te maken, of met zowel Mac als Windows.

Welke bestandsindeling heb je nodig?

Allereerst is het belangrijk om te kiezen welke bestandsindeling je nodig hebt. Gebruik je alleen Mac OSX, dan is het in de meeste gevallen aan te raden om te kiezen voor HFS+. Dit systeem werkt op OSX en in mindere mate op Linux.

Gebruik je echter zowel OSX als Windows, dan is het aan te raden om de schijf te formatteren naar FAT. FAT werkt op alle besturingssystemen maar is trager, werkt niet op grote schijven en kan geen bestanden aan die groter zijn dan 4 GB. Voor films is dit dus niet geschikt. Er zijn verschillende vormen van FAT, het verouderde FAT 32, FAT voor MSD Dos, en exFAT. exFAT is in de meeste gevallen aan te bevelen. In tegenstelling tot FAT kan dit bestanden aan tot 2 TB.

Welke bestandsindeling je kiest hangt er dus vanaf wat je gebruik is. Voor grote bestanden en TimeMachine moet je HFS+ hebben. Voor het veelvuldig overzetten van bestanden van OSX naar Windows is Fat het meest geschikt. Ook is het mogelijk om op dezelfde schijf partities te maken met verschillende bestandsindelingen. Je splitst dan als het ware de schijf op in twee, niet compatible subschijven.

Hoe formatteer je je schijf naar de goede bestandsindeling?

Een harde schijf formatteren via OSX doe je met Schijfhulpprogramma’s. Zorg ervoor dat er geen belangrijke bestanden op de schijf staan die niet verloren mogen gaan. Bij het formatteren gaat namelijk alle data verloren. Sluit de schijf aan en open Schijfhulpprogramma’s via Finder -> Hulpprogramma’s -> Schijfhulpprogramma’s. Selecteer vervolgens de harde schijf.

Er volgt vervolgens een drop-down menu.

Mac OS uitgebreid (journaled)

Dit is de standaard HFS+ indeling en kan dus alleen door Mac OSX worden gelezen.

Mac OS uitgebreid (journaled en gecodeerd)

Dit is een HFS+ indeling met als toevoeging dat de informatie op de harde schijf is gecodeerd met een wachtwoord.

Mac OS uitgebreid (hoofdlettergevoelig en journaled)

Dezelfde bestandsindeling, met als verschil dat alle mappen en bestanden hoofdlettergevoelig zijn.

Mac OS uitgebreid (hoofdlettergevoelig, journaled en gecodeerd)

Als hierboven, maar dan gecodeerd met een wachtwoord.

exFAT

Wil je de schijf op zowel Mac als Windows gebruiken, dan is exFAT in de meeste gevallen de juiste keuze. In tegenstelling tot FAT kan het bestanden aan tot 2 TB. Het is echter alleen te gebruiken vanaf Windows 7 en OSX 10.6.5 (snow leopard).

MS DOS (FAT)

Dit is de oude vorm van FAT en is te gebruiken met alle versies van Windows en OSX. Zoals eerder al aangegeven kan het geen bestanden aan die groter zijn dan 4 GB. Deze versie is dus alleen aan te raden als je echt een oud besturingssysteem hebt.

Heb je hulp nodig bij het formatteren? Ga eens langs bij een expert in Apple reparatie in Amsterdam.

https://www.pcrefresh.com/contact/amsterdam/apple-reparatie-amsterdam/