Knaapfashion
Image default
Kunst en Kitsch

Verkeerd gezocht en grafmonument niet gevonden

Verdwaald op de verkeerde begraafplaats

 

 

Bezoekers wanhopig op zoek naar een grafmonument of een begrafenis ronddolend op de verkeerde begraafplaats . Zelfs een uitvaart hierdoor missen. In Den Haag weten ze niet beter. De namen van twee naast elkaar gelegen begraafplaatsen lijken zo op elkaar dat er voortdurend verwarring is bij bezoekers. En dat is al 150 jaar het geval!

 

Grafmonumenten

De begraafplaatsen lijken niet allen op elkaar in benaming maar ook hoe de begraafplaatsen zijn vormgegeven.

De grafzerken en gedenktekens liggen onder oude bomen aan statige lanen en kronkelende paden. De verstilde oude begraafplaatsen zouden zo in een laat romantisch beeld uit de 19e eeuw passen.

 

Kerkhoven moet wijken –  begraafplaatsen ontstaan

Napoleon bepaalde dat kerkhoven (gelegen naast een kerk in de stad) geruimd moesten worden vanwege hygiëne. Kerkhoven werden verplicht geruimd en nieuwe begraafplaatsen aangelegd.

 

Nieuwe en oude Begraafplaatsen

De twee gegraafplaatsen “Oud Eik en Duinen” en “Nieuw Eykenduynen”  liggen vlak naast elkaar en dat zorgt voor heel wat verwarring. Medewerkers van Yarden en Monuta die de begraafplaatsen beheren zijn inmiddels wel wat gewend en verwijzen regelmatig naar de buren. Meestal komt het wel goed ook al komt het regelmatig voor dat iemand hierdoor te laat is voor een uitvaart of begrafenis. Waarom lijken de namen van de twee begraafplaatsen zo veel op elkaar?  Nieuw Eykenduynen en Oud Eik en Duinen

 

De herkomst van de begraafplaatsnamen

Omroep West deed op verzoek van een luisteraar navraag bij de beheerders. Die bleken zelf geen idee te hebben waar de namen vandaan kwamen.

Natuurlijk doen de namen op zich zelf al vermoeden dat de aanwezige eiken en duinen de bedenkers geïnspireerd hadden.

Een boek dat de mysterieuze titel ‘Het raadsel van Nieuw Eykenduynen’ draagt bracht nieuw licht op de zaak. De ontstaansgeschiedenis van de begraafplaats komt in dit boek aan de orde.

Volgens de schrijver archivaris en familie van de oorspronkelijk eigenaar van de begraafplaats was de reeds bestaande begraafplaats Oud Eik en Duinen bijzonder gewild en geliefd bij de Haagse burgerij

De Engelse landschapsstijl met oude bomen en statige lanen en kronkelige paden pasten goed bij de romantische sfeer van die tijd.

 

Moordende concurrentie?

Concurrentie is van alle tijden,  want vlak naast de populaire begraafplaats Oud Eik en Duinen begint een concurrent een nieuwe begraafplaats.

 

Een particulier initiatief door een zekere A. M. Maas Geesteranus. Hij wil met zijn nieuwe  begraafplaats die hij Nieuw Eijkenduijnen noemt profiteren van het succes van de buren.

Hij begint een bijna identieke begraafplaats die hij ook nog eens bijna hetzelfde noemt. In feite maakt hij een imitatie van de reeds bestaande begraafplaats in de hoop zo veel nieuwe klanten te werven.  

Begraafplaats nog niet vol

 

De oude bestaande begraafplaats was inderdaad nog lang niet vol lag,  en is dat is hij tot op vandaag nog immer niet.  “Nog genoeg plek”, zegt Erasmus Laurentius (uitvaartorganisatie Monuta) tegen omroep West.

Luie typist?

Dan nog de verwarring in de schrijfwijze tussen de twee begraafplaatsen.

De grootste naamsverandering was in 1911. Tot dan toe heette de begraafplaats in alle notulen “Nieuw Eijkenduijnen” (met een ij) Maar door de opkomst van de typmachine en een nogal luie typist (?) brengen verandert dat.

Vanaf dat moment heet de begraafplaats plots “Nieuw Eykenduijnen” (met een y)

Tenminste dat vermoedt de archivaris en schrijver van het boek ‘’Het raadsel van Nieuw Eykenduynen’.

 

 

Memorabel Afscheidsmonumenten

Als u liever geen standaard grafsteen of grafmonument wilt, maar een echt uniek en bijzonder gedenkteken.

Memorabel realiseert stijlvolle moderne grafkunst. Ook bijzondere en eigentijdse gedenktekens voor een kindergraf of een babymonumentje. We maken ontwerpen die aansluiten bij uw verhaal, wensen en eisen. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn van RVS, corten of glas? Bekijk de memorabel.nl website of maak een afspraak via 0320-218676 of info@memorabel.nl. Met aandacht en respect vertaal ik uw wensen zorgvuldig naar een bijzonder en uniek gedenkteken. Graag adviseer ik u over een persoonlijke grafsteen of grafmonument. Neemt u contact op voor een vrijblijvend kennismaking. 

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok, kunstenaar van RVS kunstwerken en beelden die ook persoonlijke grafkunstmonumenten in opdracht maakt. 

Jeroen Stok – Memorabel Afscheidsmonumenten Moezelstraat 72 8226 LB Lelystad telefoon 06 49 351 338

https://www.memorabel.nl/