Riet is een product dat al sinds de oudheid wordt gebruikt. Het bestaat al zo lang als mensen zich kunnen heugen. Riet, ook wel Phragmatis Australis in het Latijn, groeit door heel Nederland heen. De beste habitat voor riet om te groeien is langs de waterkanten van kleine riviertjes en slootjes. Riet kan tot wel 3 meter hoog worden. Uit de stengel van riet kan suiker worden gehaald in de maanden maart tot en met juni. De wortel van de rietplant is het hele jaar door te eten. Zoals je in deze inleiding hebt kunnen lezen is riet heel veelzijdig. In de rest van het artikel lees je hoe je riet nog meer kan toepassen. Riet wordt ten eerste veel gebruikt voor rieten daken. Bij rietdekken worden rietstengels aan elkaar gebonden om zo een laag te creëren die functioneert als dak. Riet is isolerend en ventilerend. Hierdoor is het perfect geschikt als dakbedekking. Naast de ventilerende en isolerende werking van riet is riet ook een heel lichtmateriaal. Dat is een van de grootste voordelen van riet. De wortel van riet is eetbaar, zoals je kon lezen in de inleiding. De wortel van riet is echter op nog veel meer fronten inzetbaar. Als je de wortel goed wast en daarna goed laat drogen kan je het gebruiken als koffie. Door het gedroogde riet te malen is het uitstekend te gebruiken om koffie met te zetten. Daarnaast kan je met de wortel ook goed rietmeel maken. Dit kan je in allerlei baksel stoppen. De scheuten van de rietplant en de jonge wortelstok zijn ook eetbaar en kan je perfect gebruiken in een soep of smoothie. Het verwerken van riet in een smoothie is erg verstandig, riet zit namelijk vol met vitamine C. Er zit 4 maal zo veel vitamine C in riet dan in een citroen. De scheuten kan je koken en toevoegen aan salades en puree. |
https://www.rietwerk.nl/ |