Knaapfashion
Image default
Onderwijs

Kunsteducatie: daar zit muziek in

Leren hoe je gezond uitdrukking geeft aan wat je voelt

Het is belangrijk dat leerlingen al op jonge leeftijd leren hoe ze op een positieve manier uitdrukking geven aan hun gedachten en emoties. Leren ze dit niet, dan beginnen ze hun volwassen leven met een achterstand. Het wordt dan moeilijker om te leren én er is vaak minder ruimte voor. Omdat lang niet alle ouders de bagage hebben om hun kinderen te leren hoe ze zichzelf op een gezonde manier kunnen uiten, is hierin een belangrijke rol weggelegd voor scholen. Met name kunsteducatie leent zich supergoed voor dit leerdoel. In de praktijk blijkt muziek vaak de ingang die voor alle leerlingen goed werkt.

Voetjes van de vloer met dansworkshops op school

Het leuke aan dans is dat het een fysieke én muzikale manier is om uit te drukken wie je bent, wat je denkt en wat je voelt. Hierdoor snijdt het mes aan twee kanten: kinderen en jongeren zitten tegenwoordig namelijk veel te veel stil. Tijdens een dansworkshop kunnen ze niet anders dan in beweging komen. Het mooiste is natuurlijk als deze ervaring zó positief is, dat ze zich gemotiveerd voelen om vaker in beweging te komen. Dansdocenten die hun vak verstaan, zullen er natuurlijk alles aan doen om ervoor te zorgen dat dit gebeurt!

Muziek in alle gangen van de school

Een andere manier om met muziek aan de slag te gaan, is door de leerlingen te leren hoe ze zelf muziek kunnen maken. Hiervoor hoef je namelijk helemaal niet eerst jaren op pianoles. Met potten en pannen en eenvoudige slaginstrumenten kom je ook al een heel eind. En iedereen heeft een stem! Wat betekent dat iedereen met een paar handige tips een aardig deuntje weg kan zingen. Tijdens een muziekproject ontdekken de leerlingen hoeveel muziek er in hen zit en hoe ze dat eruit halen. Natuurlijk om uiteindelijk samen tot een spetterend muziekstuk te komen waar iedere leerling zijn nootje aan bijdraagt.

https://www.grotebroer.nl