Een driewieler kopen

      Reacties uitgeschakeld voor Een driewieler kopen

Stel: een kind is nog te jong om echt goed te leren fietsen. Maar toch willen ouders dat het kind went aan het idee om op een fiets te zitten. Dan is een driewieler wellicht een goed idee. Met een driewieler is een kind net iets mobieler, maar is het fietsen wel een stuk veiliger. Een driewieler is dus ideaal voor kinderen die nog niet de motoriek hebben om echt zelfstandig rond te fietsen. In dit artikel geven we de drie verschillende mogelijkheden van driewielers weer.

Driewieler met duwstang
Een driewieler met duwstang is de meest ideale fiets voor de allerjongste kinderen. Als een kind nog niet voldoende kracht heeft om zelf rond te kunnen fietsen op een driewieler, dan is een driewieler met een duwstang een uitkomst. De fiets wordt standaard met duwstang geleverd. Het kind kan zelf proberen te fietsen, maar krijgt een beetje hulp van de ouders.

 

De stevige duwstang bevindt zich doorgaans aan de achterkant van de fiets. Deze stang is extra hoog, dus is het ook voor ouders comfortabel om het jonge kind vooruit te duwen. Ouders hoeven immers niet steeds te bukken om het kind vooruit te duwen. Op die manier kan men best een hele middag erop uit gaan, zonder dat iemand last van zijn rug krijgt van het duwen!

Luchtbanden

Zonder er veel op te letten, zou men zeggen dat er weinig verschil in driewielers zit. Maar wie goed kijkt naar de banden van de driewielers, ziet toch een aantal belangrijke, opvallende verschillen tussen de verschillende driewielers. Sommige fietsen hebben banden van kunststof of hout. Andere, luxere uitvoeringen hebben vaak luchtbanden. In principe maakt het niet heel veel uit welke band de kinderfiets heeft. Driewielers zijn zodanig ontworpen, dat kinderen er zo goed mogelijk op kunnen rijden.

 

Toch is er wel degelijk een verschil tussen harde banden en kinderfietsen met luchtbanden. Fietsen met luchtbanden vangen iets meer trillingen op, wat het besturen van de fiets moeilijker maakt. Ouders van kinderen met een slecht ontwikkelde motoriek kunnen dus beter voor een driewieler met harde banden kiezen.

 

Meegroeidriewieler

Ten slotte hebben fietsproducenten iets bedacht op het feit dat kinderen voortdurend groeien: de meegroeidriewieler. Dat is een fiets die verschillende stangen heeft, die in hoogte zijn te verstellen. Het is immers zonde steeds een fiets te moeten kopen die maar heel kort gebruikt wordt. Door een meegroeifiets te kopen, hebben zowel de ouders als het kind langer plezier van de fiets. Deze fiets groeit mee met het kind.

 

Samenvatting
In principe zijn er drie soorten driewielers op de markt: de driewieler met duwstang, met luchtbanden of de driewieler die meegroeit met het kind. Door alle drie de opties eens te bekijken, is het wellicht makkelijker een keuze te maken. Het is bij de aanschaf van een driewieler vooral stil te staan bij de motoriek van het kind. Kiest men voor een kinderfiets die maar heel kort kan worden ingezet, maar die goedkoper zijn in de aanschaf, of kiezen we toch voor de meegroeifiets waar het kind langer plezier van heeft? Als men deze keuzes heeft afgewogen, is het tijd de eerste driewieler voor het kind te kopen!