Knaapfashion
Image default
Aanbiedingen

Last van een datalek? Dit moet je doen!

Het kan in principe iedere organisatie overkomen, maar het is natuurlijk wel extra zuur als het jóuw organisatie betreft: een datalek. Bij een datalek komen vertrouwelijke gegevens in handen van de verkeerde personen die hier vervolgens misbruik van kunnen maken. Ze kunnen de gegevens bijvoorbeeld voor grote geldbedragen doorverkopen. Heb jij een datalek in jouw organisatie geconstateerd? Onderneem dan de volgende stappen!

Maak melding van het datalek en informeer alle betrokkenen

Wanneer je een datalek vaststelt, ben je als ondernemer verplicht om het lek te melden. Dit doe je bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Zijn er gegevens van klanten in verkeerde handen terecht gekomen? Dan is het belangrijk dat je ook alle betrokkenen hiervan op de hoogte brengt. Doe dit het liefst zo snel mogelijk na de constatering en geef, wanneer bekend, ook aan welke informatie er precies is gelekt. Maak duidelijk wat de gevolgen kunnen zijn en hoe de betrokkenen ervoor kunnen zorgen dat de schade beperkt blijft.

Pas wachtwoorden aan

Na een datalek is het belangrijk dat alle wachtwoorden meteen worden gewijzigd in een nieuw, sterk wachtwoord. De beste methode om alles zo goed mogelijk te beveiligen is door het kiezen van een uniek wachtwoord voor ieder afzonderlijk platform. Dit soort wachtwoorden bestaan uit verschillende letters en cijfers in combinatie met hoofdletters en tekens. Vind je het moeilijk om al deze wachtwoorden te onthouden? Sla ze dan op in een kluis. Zo hoef je alleen nog maar het wachtwoord van die kluis te onthouden.

Overweeg dubbele authenticatie

Je het vast al wel eens van een tweestapsverificatie gehoord. Hierbij moet je een extra stap uitvoeren om te kunnen inloggen. Aan alleen het wachtwoord heb je dus niet voldoende. Vaak moet je ook nog een unieke code invoeren die je per sms of mail ontvangt. Zo zijn vertrouwelijke gegevens extra goed beveiligd.

Investeer in betere beveiliging

Om te voorkomen dat je in de toekomst nogmaals het slachtoffer wordt van een datalek, doe je er goed aan om de beveiliging verder aan te scherpen. Het implementeren van betrouwbare IT-oplossingen is daar een hele belangrijke stap in. Zo bescherm je jouw systemen, netwerken en processen tegen cyberaanvallen, nu en in de toekomst. Omdat dit best ingewikkeld kan zijn en daarnaast behoorlijk wat tijd kan kosten, kun je het overwegen om het systeembeheer uit handen te geven aan een professional zoals Think4 bijvoorbeeld.

https://www.think4.nl/