Bitcoins

      Reacties uitgeschakeld voor Bitcoins

Voor een gebruiker is Bitcoin niet meer dan een app of programma waar je een persoonlijk Bitcoinadres verkrijgt waarmee je Bitcoins kunt verzenden en ontvangen. Elke transactie wordt op de achtergrond geverifieerd aan de hand van historische transacties welke allemaal zijn opgeslagen in een zogenoemde blokketen (blockchain). Je identiteit is versleuteld en beveiligd.

Het doen van transacties is makkelijker dan pinnen of internetbankieren, je hebt enkel het Bitcoinadres van de ontvanger nodig. Deze kun je bijvoorbeeld middels een QR code scannen, of via NFC uitwisselen. Na het invoeren van het bedrag is het een kwestie van op verzenden klikken en de betaling is gedaan.

Je kunt op steeds meer plaatsen, fysiek en virtueel, betalen met Bitcoins. Zo kun je o.a. bij WordPress en Reddit al betalen met Bitcoins, en het aantal gebruikers (personen en bedrijven) groeit erg snel.

Je kunt zelf Bitcoins verkrijgen door ze te accepteren als betaling voor geleverde diensten of producten. Je kunt natuurlijk ook Euro’s (of andere valuta) wisselen tegen Bitcoins, je kunt dit met andere Bitcoin-gebruikers doen, of bij speciale Bitcoin wisselkantoren. Bovendien is het mogelijk om nieuwe Bitcoins aan te maken, dit wordt delven of mining genoemd.

BITCOIN VERSUS GOUD: DE OVEREENKOMSTEN 

Er wordt wel eens een vergelijk gemaakt tussen Bitcoins en goud. Deze vergelijking berust op twee belangrijke overeenkomsten tussen beide: ze zijn redelijk zeldzaam, zo is het maximaal aantal Bitcoins dat ooit gemined kan worden vastgesteld op 21 miljoen coins. Inmiddels zijn er, midden 2017, al bijna 17 miljoen gemined. 

We stevenen dus al aardig af op het maximum. De tweede overeenkomst tussen goud en Bitcoins is de manier waarop ze verkregen worden, door minen (delven) dus.

Goud wordt natuurlijk fysiek uit mijnen gehaald, dit is bij Bitcoins logischerwijs niet het geval. Toch wordt het proces van het generen van nieuwe Bitcoins ook delven oftewel mining genoemd. Bitcoin kopen doe je alleen bij Bitvavo.